Няколко житейски урока от едно готварско предизвикателство

31 August 2016
Не съм известна като голям кулинар, макар че признавам си обичам да гледам 24Kitchen, да се ровя в готварски книги и не на последно място да потривам доволно ръце, когато успея да приготвя нещо вкусно и красиво и да го сервирам на масата. Затова, когато LIDL се обърнаха към мен с покана за участие в кулинарно състезание, с което да изберат 4-тия член на журито си за GRIL FEST-a, който се проведе преди дни, нямах никакво колебание да се включа. Нищо, че оценявах шансовете си на нулеви предвид конкуренцията от кулинарни блогъри, които щяха да бъдат основните ми съперници. Реших, че ще приложа стратегията на "нямащия-нищо-за-губене", тоест ще играя рисково и ще правя това, което наистина искам, без да се съобразявам със ситуацията. И така се роди моята "Салата-кула" с круши, гриловани праскови и още куп традиционни и не толкова типични съставки за салата! Качих снимката, която правих около полунощ и с не много добра светлина и без никакви конкретни очаквания продължих живота си на кулинар-аматьор. До няколко дни по-късно, когато ми се обадиха, за да ми кажат, че моята рецепта е впечатлила Манчев и Шишков и отивам на финала на блогърския конкурс с още две дами. Шок! После известно колебание дали да ходя. После еуфория. Отивам, все пка съм се излагала много пъти и преди, вече знам, че ми се отдава. 

Имах план да прочета около 100 рецепти за мариноване на месо, както и поне още толкова за подходяща за грил гарнитура, но вместо това се занимавах с други неотложни неща и в крайна сметка дойде понеделникът, в който точно в 7 бях на мястото на събитието и нямах никаква идея какв точно ще правя. Това много ясно си пролича след като журито даде старт на състезанието и останалите 2 участнички трескаво започнаха да търсят продукти и съдове за готвене, а аз леко се въртях на токчетата си и демонстрирах олимпийско спокойствие. Все пак имах цели 30 минути, за да прготвя марината за месото и гарнитура към него и после още 10 за грила. 

Всъщност макар да нямах много ясна идея какво правя и защо смесвам определени съставки, много се забавлявах. Не бях притеснена, нито напрегната, просто се наслаждавах на това изживяване, което не се случва всеки ден и се стараех да се отнасям максимално отговорно, макар и непрофесионално към задачата. 

И резултатът беше...че чинията ми бе най-красива от всички, но определено не и най-вкусна. Останалите две дами наистина се справих страхотно и им желая много вкусни приключения на тях и блоговете им, които ви съветвам да проверите още сега - ТОВА е блогът на победителката Йоанна, а ТОЗИ е на Кремена, която определено ме спечели с широката си усмивка и царевицата й на грил. А ето и уроците, които животът ми сервира след края на тази вечер на кулинарни изпълнения:
1. Човек винаги трябва да опитва да прави нещата, които харесва, дори да не е най-добрия в тях. Понякога смелостта на аматьора го води към победа. 
2. Има толкова неща, които може да научиш дори за нещо толкова обикновено като печенето на месо на грил. 
3. Трябва да имаш реална самооценка - фактът, че креативността ти те е довела до определена точка не значи, че можеш да извървиш пътят до края. 
4. Загубата не винаги е провал. 
5. Има толкова много талантливи хора около нас, не им завиждайте, не ги мразете, радвайте им се и се учете от тях. И се старайте и те да има какво да научат от вас. 

И за финал: ГОТВЕТЕ! За удоволстви, за победа, за каквото ви доставя удоволствие. 

Още от категорията

Сьомга с босилково песто и чери домати

Рецептата, която ще ви споделя днес отнема не повече от 30 минути от изаждането на продуктите от хладилника до сервирането на масата.

Вечеря без недостатъци

Перфектно мисксирахме вкуса на добре приготвена храна и бягството от ежедневието.
 

ΑΗΚΕΤΑ

Една майка...


ГЛАСУВАЙ
Getting poll results. Please wait...
Никога не знаеш кога ще срещнеш новата си най-добра приятелка. Или ще загубиш старата!
Близнаците са добри слушатели. И още по-добри разказвачи на тайни. .